CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero´┐Żden atmosfeer cassini galileo straling

ASTERO¤DEN (GORDEL)


Het barst in de ruimte van de brokstukken. Veelal afkomstig van botsingen tussen hemellichamen. Ongewoon veel van deze astero´den hebben zich verzameld in een soort van gordel tussen de planeten Mars en Jupiter.


Kenmerken
Tussen de planeten Mars en Jupiter ligt een ruimte die gevuld is met allerlei kosmisch afval. Dit afval is waarschijnlijk afkomstig van een planeet die daar had moeten ontstaan, maar die om de een of andere duistere reden vroegtijdig aan z'n einde is gekomen.

Deze "kleine" brokstukken noemen we astero´den of planeto´den. Deze zijn nogal gevaarlijk, want geen enkele beschrijft een regelmatige baan om de zon. Het grootste gedeelte van inslagen zijn astero´den uit deze gordel. Dit komt vooral door de enorme hoeveelheid botsingen die plaatsvinden tussen de astero´den.

Kometen vliegen ook wel eens door de astero´dengordel en raken van alles op hun weg. Ook dit kan een levensbedreigende situatie voor de Aarde opleveren.

De bekendste astero´den zijn: Ceres (de grootste), Pallas, Juno en Vesta en Ida. Er zijn ook astero´den die een wonderbaarlijk ook nog maantje hebben (o.a. Ida). Naar de astero´dengordel wordt steeds meer onderzoek gedaan vanwege mogelijke bedreiging van daaruit m.b.t. inslagen op Aarde.

Foto's
Deimos en Phobos (de eerste twee) zijn maantjes van Mars. Aan de vorm te zien zijn dit waarschijnlijk ingevangen astero´den. Geheel rechts de 'vrije' astero´de Ida. Ida heeft ook een maantje dat pas sinds kort is ontdekt.


Meer informatie: NASA Site over de Astero´dengordel


´┐Ż Copyright CR-Corporation - 2022 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!