CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

AARDE


Misschien wel de meest dynamische planeet van ons zonnestelsel en de enige waarvan wij tot op heden weten waar leven voorkomt.


Speciale plaats
En ding is zeker: de Aarde is zr uniek. Het is de enige planeet in het zonnestelsel die leven herbergt. De Aarde heeft een atmosfeer die gassen bevat die door planten en dieren kunnen worden gebruikt om van leven.

De Aarde neemt een unieke plaats in in ons zonnestelsel. Letterlijk in de betekenis dat de Aarde zich juist in di zone bevindt waar leven zich kon ontwikkelen. Figuurlijk in de betekenis dat de Aarde z uniek is dat geen enkele planeet de onze kan evenaren. Zelfs de koning der planeten, Jupiter wordt door de Aarde aan zijn laars gelapt: Jupiter herbergt geen leven, daar zijn de omstandigheden te vijandig voor.

De maan zijn we kwijt!
De Aarde heeft relatief gezien een Maan die veel en veel te groot is voor onze kleine planeet. De Maan is zelfs z groot dat onze zwaartekracht niet voldoende is om hem in de verre toekomst bij ons te houden. De afstand tussen de Maan en de Aarde wordt dan ook steeds groter. Op een gegeven moment zal de Maan loskomen van de zwaartekrachtinvloed van de Aarde en zal de Maan een nieuw, eigen leven beginnen.

Voor de Aarde is deze ontwikkeling desastreus, met name voor het leven op onze planeet. De Maan vertraagt namelijk de rotatie om onze eigen as (een dag). Zonder de invloed van de Maan zouden getijden ophouden te bestaan en zou de Aarde veel sneller om zijn as gaan draaien. Dag en nacht wisselen elkaar dan z snel af, dat leven bijna onmogelijk wordt, vanwege de grote klimatologische gevolgen op mondiale schaal.

Meer informatie over de aardse maan vind je hier.

Leven
De aarde neemt een uiterst unieke plaats in ons zonnestelsel in. Dit, omdat er nergens anders in het heelal (tot nu toe) leven is ontdekt. Mocht er onverhoopt toch ergens leven voorkomen, dan moeten we ons dat helemaal anders voorstellen. Intelligent leven zal waarschijnlijk nergens anders te vinden zijn.

Het leven op aarde is niet alleen uniek, het is ook nog eens enorm divers. Vele soorten, onder te verdelen in de vier rijken bacterin, schimmels, dieren en planten, komen overal ter wereld voor in (vaak) een andere vorm. De evolutie (dat is de ontwikkeling van een organisme gemeten over een zeer lange tijd) heeft ervoor gezorgd dat wij op aarde met miljarden verschillende soorten zitten.

Van de noordpool tot Antarctica, van de Mount Everest tot de Marianentrog, overal ter wereld komt leven voor. Om dit (unieke) leven in stand te houden moeten we uiterst zorgzaam met de aarde omspringen. Feiten als toename van het broeikaseffect en het gat in de ozonlaag zijn een duidelijk signaal dat we NU actie moeten ondernemen, voordat het te laat is.

Foto's
De Aarde twee keer in close-up. Boven gefotografeerd door de Apollo 17. Deze foto is wellicht de meest bekende ooit van de Aarde gemaakt. Onder een recentere foto van onze thuisbasis gemaakt door het ruimtevoertuig Galileo op weg naar Jupiter. Opnames van de Aarde gemaakt door Galileo staan bekend om hun ongekende scherpte!


Meer informatie: NASA Site over de Aarde


� Copyright CR-Corporation - 2023 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!