CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

MERCURIUS


Weersverwachting: stralend zonnige dag met een droge, warme middagtemperatuur van 420 graden met zoals gebruikelijk geen wind.


Algemeen
Mercurius staat het dichtste bij de Zon (eerste planeet van ons Zonnestelsel).

Heel lang dacht men dat Mercurius de kleinste planeet van ons Zonnestelsel was. Maar door de ontdekking van Pluto in 1930 werd deze gedachte verworpen.

Van Mercurius is weinig bekend. Er is tot nu toe n sonde (Mariner 10) voorbijgevlogen om foto's te nemen. Daaruit bleek dat Mercurius een wereld was die nog meeste weg heeft van onze Maan. Omdat Mercurius een zeer geringe zwaartekracht heeft is hij zijn atmosfeer bijna geheel verloren.

Mercurius staat samen met Venus binnen de baan van de Aarde (zij staan korter bij de zon dan de Aarde). Hierdoor zijn beide planeten zeer lastig vanaf de Aarde waar te nemen. Deze planeten staan namelijk net zoals de zon zelf alleen overdag aan de hemel. Het gevolg is dat je ze niet kunt zien, want het licht van de zon is veel te scherp. Probeer ook nooit om Mercurius of Venus (of een ander hemellichaam) vlakbij de zon overdag te zoeken! Vooral als je met een verrekijker - of nog erger een telescoop - per ongeluk recht in de zon kijkt (en dat gebeurt sneller dan je denkt) loop je al snel enorme oogbeschadigingen op!

Voor diegene die Mercurius en Venus tch wil zien moet dat doen vlak vr zonsopkomst in het oosten, of vlak n zonsondergang in het westen. Deze planeten staan soms gunstig waardoor ze enkele minuten langer aan de hemel staan dan de zon zelf. Dan kun je ze veilig (eventueel met lenshulpmiddelen) zoeken. Zie hiervoor ook de pagina over Venus!

Beeld
Mercurius lijkt - zoals al gezegd - nog het meeste op onze Maan. Mercurius is ook enorm toegetakeld door vele inslagen in de loop der tijd. Als we Mercurius bekijken zien we een krateroppervlak dat zo goed als geen specialiteiten vertoont. Door de krachtige zonnewind en de geringe zwaartekracht van de planeet zelf (omdat deze zo klein is) is de atmosfeer ervan bijna helemaal weggeblazen (als die er zich ooit fatsoenlijk gevormd heeft). Doordat Mercurius er dicht bij de zon staat en een "dag" bijna even lang als een "jaar" duurt, is het oppervlak erg heet aan de kant die naar de zon is toe gekeerd. De zijde die van de zon is afgekeerd is het logischerwijze zeer koud. De temperatuur kan op de dagzijde makkelijk oplopen tot zo'n 425 graden Celcius!

Foto's
De gefotografeerde helften van Mercurius door de Amerikaanse Mariner 10. Een groot deel van het oppervlak is nog niet gefotografeerd. Duidelijk zichtbaar zijn de kraters die in met grote hoeveelheden zijn vertegenwoordigd.


Meer informatie: NASA Site over Mercurius


� Copyright CR-Corporation - 2022 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!