CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

URANUS


Jij houdt van de zaak op z'n kop zetten? Uranus heeft daar ook ervaring mee!


Algemeen
Uranus werd pas in 1781 ontdekt door William Herschell. De planeten tot en met Saturnus gaven eeuwen lang de toon aan. Niemand durfde te denken dat ná Saturnus nog 3 planeten zouden komen. Zo was Uranus de eerste planeet die echt ontdekt werd door één persoon (de overige planeten kan iedereen namelijk met het blote oog waarnemen).

Uranus is net zoals de andere gasreuzen (Jupiter, Saturnus en Neptunus) een gasbol. Door zijn enorme zwaartekracht was hij in staat om ook de lichte gassen (zoals methaan, waterstof en helium) aan te trekken en in zijn atmosfeer vast te houden (in dezelfde verhouding als in de zon overigens).

Uranus' as staat bijna 90 op de normale "rechte" as. Daardoor ziet Uranus eruit alsof hij op z'n kop staat.
Uranus heeft ook een klein ringenstelsel.

Nadat de Voyagers Uranus hadden gepaseerd, is er nooit meer onderzoek verricht naar deze planeten. Daardoor is de informatie over de laatste gasreuzen nogal gebrekkig.

Manen
Uranus heeft 4 grote, 1 middelmatige en talloze kleine manen. Van die kleine manen zijn er waarschijnlijk meer dan dat er tot nu toe ontdekt zijn. De grote vier zijn Ariel, Umbriel, Titania en Oberon. Met de middelmatige maan, Miranda, is iets geks aan de hand. Deze maan is enorm gehavend. Het oppervlak van de kleine Miranda bestaat voor een groot deel uit een enorm gekloofd landschap, terwijl de rest op onze Maan lijkt. Men vermoedt dat dit gebeurd is na een enorme inslag op Miranda waardoor de maan grotendeels uiteen is gespat. Later zijn brokstukken teruggevallen die de kloven veroorzaakten.

Foto's
Links Uranus. Rechts het enorm gehavende oppervlak van de maan Miranda.


Meer informatie: NASA Site over Uranus


� Copyright CR-Corporation - 2022 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!