CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

PLUTO


Ver weg van de zon, klein en verscholen in de duisternis. Bovendien is het geen geschikt oord voor koukleumen.


Algemeen
Pluto, ook wel genoemd het Pluto-Charon-stelsel, is waarschijnlijk een dubbelkomeet. Omdat dit vermoeden nog niet is bevestigd door de astronomen houden wij het er voorlopig maar op dat Pluto nog tot het Rijk der Planeten hoort.

Pluto zelf is heel erg klein. Tóch heeft Pluto een maan: Charon. Vandaar dat Pluto ook wel een dubbelplaneet genoemd wordt. Een ook heel erg typerend beeld aan Pluto is dat zijn baan een enorme helling maakt ten opzichte van de ecliptica. Ook is zijn baan enorm elliptisch waardoor Pluto ongeveer de helft van zijn omlooptijd binnen de baan van Neptunus cirkelt. Dan is Neptunus dus de laatste planeet van het zonnestelsel. Sinds 1999 is Pluto weer de laatste planeet van ons zonnestelsel.

Tot slot is het waard nog even te vermelden dat de NASA weliswaar plannen en interesse heeft over reizen naar Pluto, maar daar voorlopig niet veel van terecht zal komen. Het zal dus nog wel even duren voordat we meer over dit exotische oord te zien en te horen krijgen.

Foto's
Men heeft geprobeerd een kaart te maken van het oppervlak. Het schijnt een nogal onregelmatig gevormde planeet te zijn. Ook dit duidt er mogelijk op dat Pluto een komeet (of ander brokstuk) zou zijn. Ernaast: (geel) de beste foto van Pluto tot nu toe.


Meer informatie: NASA Site over Pluto


� Copyright CR-Corporation - 2022 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!