CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

NIVEAU'S VAN HET HEELAL


Sinds het bestaan van de mensheid heeft de mens geprobeerd vast te stellen waar ze nou eigenlijk zit. Duizenden jaren geleden waren er niet de middelen die er nu zijn om het Heelal te bestuderen. Voor deze mensen waren de maan, zon, sterren en zichtbare planeten tekenen van de Goden. Zij hadden er alle reden toe, immers die kosmische ballen hebben toch iets mysterieus...

Dat is ook de reden waarom alle planeten in ons zonnestelsel en alle sterrenbeelden naar Romeinse en respectievelijk Griekse Goden of Godinnen genoemd. Zo is Venus de Godin van de Liefde en Mars de God van de Oorlog om wat voorbeelden te noemen.


De geocentrische visie
Naarmate de mens doorkreeg dat de Aarde niet de enige planeet was, ging men de verschijningen van de zon, maan en planeten koppelen aan de Aarde. Zij creëerden een Heelal met hemellichamen die om een centrum draaiden: de Aarde. Zo komen we ook aan de naam geocentrisch (geo = Aarde). Vooral in Europa speelde het Christendom een belangrijke rol in de verdere ontwikkelingen omtrent de visie op het Heelal. Wij waren het middelpunt, immers God had dat zo gewild. De Poolse astronoom Kopergnik (beter bekend als Copernicus) viel als eerste het standpunt van de Christelijke Kerk aan. Hij had een heliocentrisch beeld van het Heelal (Helio = zon), een visie met de Zon als middelpunt van het Heelal. De Kerk twijfelde niet aan de leer, en verwierp deze visie. Copernicus stierf al snel, en met hem de heliocentrische visie.

De heliocentrische visie
De Kerk kon zijn leer ongehinderd voortzetten. Echter in de 17e eeuw kwam Galileo Galilei ten tonele. Hij beweerde, net als Copernicus, dat de Aarde om de Zon draait en niet andersom. Hij werd voor de Kerkelijke rechtbank gesleept en hij werd gedwongen om zijn stellingen terug te trekken. Het verhaal gaat dat hij dat ook deed en toen hij de rechtszaal verliet zei hij 'En toch beweegt ze!' Maar het zou duren tot er wetenschappelijke feiten op tafel werden gelegd eer de Kerk erkende dat zij fout zat met haar opvatting. Nu weten we niet beter dat de Aarde om de Zon draait. Maar we hadden nooit verwacht dat ook de Zon in vergelijking met de rest van het Heelal slechts een armoedige zandkorrel is in een arme sloppenwijk van een grote stad. De illustraties hieronder maken dit wellicht duidelijk.

Niveau's
Het Melkwegstelsel waartoe ons Zonnestelsel behoort. Elk klein stipje is een ster met mogelijk planeten die erom heen hun baan beschrijven. Wij bevinden ons in een uithoek (op één van de armen van de spiraal, ergens op 3/4 vanaf het centrum gemeten). Het Melkwegstelsel zelf is een van de miljarden in het Heelal...


Ons Zonnestelsel met de Zon als middelpunt. Ook dit stelt niets voor in vergelijking met de rest van het Heelal.


Het Aarde-Maan stelsel gezien vanuit de ruimte. Wij zijn slechts een nietig puntje in het Heelal.


Over hoe het Heelal in zijn totaliteit uitziet, bestaan veel, verschillende meningen. De meeste astronomen geloven dat het Heelal een ruimtelijke bol is, die iets is afgevlakt aan de boven- en benedenzijde. Het zou dus een soort 'voetbal waarop je staat' zijn. Andere astronomen beweren weer dat hij perfect rond is.


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!