CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

DE AARDSE MAAN


Geen enkel hemellichaam laat zich zo gemakkelijk bestuderen als onze Maan. Maar toch herbergt onze Maan wellicht meer geheimen dan je in eerste instantie dacht... zo zien we bijvoorbeeld altijd dezelfde kant... maar tóch draait de Maan om zijn eigen as. Hoe kan dit en hoe ziet de Maan er dan van de 'achterkant' uit?


Algemeen
Onze maan neemt een belangrijke plaats in in ons eigen Aarde-Maan stelsel. Door de Maan kennen wij een getijdenbeweging (6 uur eb, 6 uur vloed). Dit komt doordat de zwaartekracht van de Maan aan onze oceanen trekt. We spreken van springvloed als de Maan én de zon in één lijn staan.

De Maan heeft de mensheid al eeuwenlang beziggehouden. De Maan vertoont (net zoals Venus en Mercurius) schijngestalten. Dit betekent dat elke nacht de Maan een andere "vorm" aanneemt, omdat maar een deel van het oppervlak is verlicht. De Maan heeft ook een zeer bijzondere omlooptijd, namelijk één "jaar" duurt evenlang als een "dag". Daardoor zien wij op Aarde altijd één kant van de Maan.

Maanzeeën
De Maan vertoont een aantal donkere en lichte plekken. De donkere plekken zijn de zgn. Maanzeeën, grote vlakke open vlaktes gevormd door lava (die bij een enorme inslag vrijkwam) met af en toe een meteoorkrater. Als je op de afbeelding hiernaast klikt dan krijg je een overzichtskaart van de Maan met daarop aangegeven de belangrijkste plekken. Kijk maar eens naar de Maan als het volle maan is en probeer de zeeën te onderscheiden!

Maankaart

Een overzicht van de 'Maanzeeën' met enkele opvallende kenmerken in het Maanlandschap.

De achterkant

De 'achterkant' van de Maan. We zien steeds één kant van de Maan als we hem bekijken vanaf de Aarde. Lange tijd was de 'achterkant' dus een raadsel. Welnu, hier is hij dan eindelijk. Het grote Mare Orientale (in het midden, de donkere vlek) is een zeer opvallend kenmerk. Deze is net zoals de andere Maanzeeën gevormd door een enorme meteorietinslag die door de korst heen beukte. Als gevolg hiervan vulde het geslagen gat zich met lava en stolde. Vandaar die donkere kleur.


Meer informatie: NASA Site over Aardse Maan


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!