CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

SPACE NEWS


De CR-Corporation presenteert je SP@CE NEWS. Op deze pagina vind je - meestal maandelijks bijgewerkt - nieuws over en uit de ruimte. Zo presenteren we hier voorlopig de status van de Cassini-missie, een samenwerkingsproject tussen de Amerikaanse NASA en de Europese ESA, de MARS ODYSSEY en het ISS.


NASA World Wind
Al lang(er) op zoek naar gedetailleerde satellietfoto's? Altijd al je omgeving willen bekijken vanuit de ruimte? Het kan nu, met NASA WORLD WIND. Nasa World Wind is een freeware opensource project waarmee je over de gehele wereld gedetailleerde satellietfoto's kunt bekijken. Op de gegeven link kun je meer informatie over het programma vinden en het ook downloaden. Helaas is het programma niet geschikt voor de wat zwakkere systemen, ook een grote harde schijf en een snelle internetverbinding zijn vereist.

Het programma beschikt tevens over de mogelijkheid om alle regio's in 3D aanzichten te bekijken. Voor veel plaatsen in de Verenigde Staten is zelfs data beschikbaar waarbij het detail zó groot wordt, dat je bijna mensen kunt zien op de stoepen. De nieuwe versie 1.3 is op 2 maart 2005 uitgegeven. Een echte aanrader!!
NASA World Wind website

Nieuw beeldmateriaal
De ESA slaagt erin steeds meer informatie samen te voegen van de data die de Huygens sonde op 14 januari 2005 heeft verzameld tijdens zijn afdaling in de atmosfeer van Saturnus' maan Titan. Daar in de avond van 14 op 15 januari 2005 de eerste beelden wereldkundig werden gemaakt, worden nu steeds meer, bit voor bit, foto's samengesteld die de Huygens sonde heeft genomen.

Op de speciale internetsite van de ESA zijn de laatste nieuwe foto's te zien. Niet langer zijn de foto's beperkt tot een kleine grootte van matige resolutie, maar worden de overzichten steeds duidelijker en zien we een wereld op zich voor ons opdoemen. Het ziet er naar uit dat Titan heel wat geheimen prijsgeeft met het bezoek van de Europese Huygens sonde aan deze verre maan.

De Cassini, het Amerikaanse ruimtevaartuig dat 7 jaar geleden werd gelanceerd nam de Huygens mee op pad naar het systeem van Saturnus. Op 2e kerstdag 2004 werd de Huygens van de Cassini losgekoppeld en begon de Europese missie naar het in beeld brengen van Titan. De missie is zowel op technologisch als op wetenschappelijk gebied volledig geslaagd, aldus de autoriteiten van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Per 17 januari zijn ook alle foto's zonder verdere bewerking (raw images) hier te bekijken. De resolutie van de foto's valt misschien tegen, maar men dient in ogenschouw te nemen dat de Huygens sonde 7 jaar geleden op de Aarde werd gefabriceerd en dat de toenmalige digitale camera's natuurlijk niet de kwaliteit hebben van tegenwoordig.

Succesvolle afdaling - eerste beeldmateriaal
Het eerste beelmateriaal van de Huygens-Sonde is succesvol in Darmstadt aangekomen en heeft al geleid tot een eerste serie van drie foto's, welke je hieronder kunt zien. De foto's zijn van verschillende hoogten genomen, van boven naar beneden resp. van hoge hoogte tot aan het oppervlak.
De ESA en NASA zijn op dit moment druk bezig om uit te zoeken wat het beeldmateriaal precies voorstelt en het gereed maken van ander beeldmateriaal.

De Cassini, het ruimtevaartuig dat de Huygens-sonde 7 jaar bij zich heeft gedragen en nu dient als tussencommunicatiestation, verzendt de data die hij van de Huygens ontving een aantal keren, zodat de ontvangers op Aarde uitgebreid de mogelijkheid hebben om de ontvangen data zo foutloos mogelijk te verwerken.





Meer informatie: http://www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/index.html

Aftellen Huygens Sonde
Het aftellen is begonnen voor de Huygens-Sonde die met kerstmis 2004 werd losgekoppeld van het moederschip de Cassini. De Huygens sonde is door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA gebouwd en zal op vrijdag 14 januari zijn afdaling beginnen naar het oppervlak van de maan Titan.
Nooit eerder werd een maan van een andere planeet door een Aards voertuig bezocht. Op de Internetsite van de ESA die speciaal aan deze gebeurtenis is gewijd, kun je alle recente informatie nalezen.

Om 11:13 (lokale tijd, Central European Time, zoals in Nederland) zal de intrede in de atmosfeer van Titan plaatsvinden. Om 13:34 zal de sonde landen op het oppervlak. Er is veel gespeculeerd over wat men zal aantreffen onder de dikke aftmosfeer van Titan. De sonde heeft ook een 'normaal fototoestel' bij zich, waar we wellicht indrukwekkende foto's van kunnen verwachten.
Het is overigens niet zeker of de touchdown zal plaatsvinden op vaste grond, of in een zee van (vloeibaar) methaan. Voor deze reden in de Huygens ook uitgerust om een plons te kunnen doorstaan en te blijven drijven.

Om 15:44 zal de Cassini, welke als tussenstation zal fungeren voor het doorsturen van de data naar de Aarde, ophouden met het verzamelen van data. Beide voertuigen bevinden zich dan niet meer in het bereik van elkaar en de missie is dan (wat de acties op Titan betreft) ten einde.
Om 16:14 zal de Cassini dan beginnen de verzamelde data terug te sturen naar de aarde middels zijn High Gain Antenna welke een groot zendvermogen heeft. Op de Aarde staan vele radiotelescopen gereed op alle data weer op te vangen. Voor de zekerheid verstuurt de Cassini de data een aantal keer achter elkaar om zo zoveel mogelijk data te kunnen ontvangen met zo min mogelijk verlies.

Voor meer informatie:
ESA Huygens Website: http://www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/index.html
Tijdsplanning missie: http://www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/SEMXYGQ3K3E_0.html
ESA Huygens Website

Huygens sonde succesvol van Cassini losgekoppeld
Op 24 december 2004 is de Huygens-sonde, gebouwd door het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA), succesvol losgekoppeld van de Cassini die door de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA werd meegenomen naar Saturnus. In Juli 2004 kwamen beide bij Saturnus aan en vond de kritieke SOI (Saturn Orbit Insertion) plaats. Beide apparaten doorstonden de zware G-krachten die op hen werden uitgeoefend.

De Huygens-Sonde gaat niet Saturnus, maar zijn grootste maan Titan onderzoeken. Deze unieke maan heeft een dikke atmosfeer (wat op zich al zeer uniek is) en zou eventueel primitieve vormen van leven kunnen herbergen. De Huygens-Sonde, vernoemd naar de bekende Nederlandse wetenschapper, zal op Titan landen en daar onderzoek gaan uitvoeren naar de compositie van bodem en atmosfeer.

Op 14 januari 2005 moet de Huygens-Sonde zijn landing uit gaan voeren. De Cassini zal als tussenstation gaan dienen om de communicatie tussen de sonde en de Aarde in stand te houden.

Meer informatie is terug te vinden in het officiële persbericht van de NASA: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2004-296
Of op de site van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA: http://www.esa.int/esaCP/SEMVR53AR2E_index_0.html
Officieel artikel


Informatie en afbeeldingen zijn afkomstig van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA.

Links:
JPL NASA: http://www.jpl.nasa.gov
CASSINI MISSIE: http://www.jpl.nasa.gov/cassini/
NASA ALGEMEEN: http://www.nasa.gov/


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!