CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

NEPTUNUS


Bombarderen is een kunst... een kunst die ze in het stelsel van Neptunus op grote schaal gaan toepassen.


Algemeen
Na de ontdekking van Uranus bleek dat er nog een planeet moest zijn van tamelijk grote omvang om de verstoringen in de baan van Uranus te kunnen verklaren. In 1846 werd hij ontdekt. Neptunus bleek net zoals Uranus een gasbol te zijn en zelfs bijna dezelfde kleur te hebben (die wordt trouwens veroorzaakt door het methaangas in de atmosfeer). Maar op Neptunus zijn wél onregelmatigheden en dus stormen in de atmosfeer. De Grote Donkere Vlek is daar een voorbeeld van. Neptunus was dus tot 1930 (toen Pluto werd ontdekt) de laatse/achtste planeet en misschien zal dat in de toekomst wel weer zo worden, want steeds meer feiten komen boven water en tonen aan dat Pluto heel goed een komeet kan zijn. Daarbij komt dat de enorm elliptische baan van Pluto af en toe binnen die van Neptunus duikt. Tot 1999 was Neptunus de verst verwijderde planeet van de zon. Nu is dat Pluto weer.

Neptunus wordt gebombardeerd
Neptunus heeft ook één hele grote maan: Triton. Triton lijkt veel op de Aarde, alleen heel erg koud. Triton zal in tegenstelling tot onze Maan (die weg zal vliegen) inbeuken op Neptunus omdat deze te kort bij Neptunus is gekomen. De overige manen van Neptunus zijn zó klein dat er maar een paar tot nu toe zijn ontdekt. Ook omdat de planeet zo ver wegstaat is het lastig deze te observeren.

Foto's
De planeet Neptunus. Duidelijk zichtbaar is de Grote Donkere Vlek, een enorme storm. Ernaast: de zuidpool van Triton, de grootste maan van Neptunus te zien.


Meer informatie: NASA Site over Neptunus


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!